Puzzle – skvělá možnost trávení volného času


Skládání puzzlí není zdaleka záležitostí jenom pro děti. Milióny dospělých po celém světě milují trápení své hlavy při různých, těžkých skládačkách, které procvičují jejich koncentraci, logiku i jemnou motoriku. Skládání puzzlí může být velká zábava. Pokud jste ještě nikdy žádné puzzle nepostavili, určitě byste to měli zkusit. Proč? Uvedeme vám několik důvodů, proč je skládání puzzlí prospěšné a je to vhodný druh zábavy pro každou věkovou kategorii.

Kognitivní dovednosti

Skládání puzzlí rozvíjí vaše kognitivní dovednosti. Zapojujete při této činnosti mozek a trénujete svoje logické uvažování, když se snažíte logickým způsobem přijít na to, jak umístit jednotlivé dílky. Taky procvičujete při sestavování obrazu svou prostorovou orientaci. Čím složitější puzzle, tím více svůj mozek samozřejmě procvičujete.

puzzle

Koncentrace

Další výhodou je procvičování vaší koncentrace a pozornosti. Zvláště v dnešní době jsou puzzle skvělým způsobem pro procvičování pozornosti a koncentrace. Dnešní svět je totiž plný informačních technologií a přebytku informací. Jsme zvyklí se zabývat několika věcmi naráz a přehlcujeme náš mozek. U skládání puzzlí se zabýváme jednou jedinou věcí a věnujeme ji plnou pozornost. Kromě toho, puzzle skládáme fyzicky, neděláme to na mobilu ani na počítači, takže si chvíli i odpočineme od informačních technologií.

puzzle

Jemná motorika

Jak už jsme zmínili, puzzle skládáme fyzickou prací, a tím, že bereme do ruky drobné puzzle, cvičíme svou jemnou motoriku. Procvičujeme také koordinaci očí a rukou, což je důležité. Skládání puzzlí nám může přinést větší zručnost. Tento účinek je důležitý zejména pro děti, protože v jejich věku se tyto vlastnosti nejvíce rozvíjí.

Kreativita

Skládání nám pomáhá také rozvíjet naši kreativitu a představivost. Puzzle mají různé motivy, různá témata, umožňují nám poznávat nové světy, nové předměty, krajiny, zvířata, umění, historii. Díky puzzlím tedy rozvíjíme naši kreativitu.