Ne vždy se podnikáním vydělá


Soukromé podnikání může vést k lecčemu. Třeba i ke zbohatnutí. Ale se stejnou pravděpodobností také ke zchudnutí. A když se podíváme na to, kolik soukromníků se stalo pohádkově bohatými a kolik jich naopak nedobrovolně zkrachovalo, je hned vidět, že podnikatelům spíše není co závidět. Protože je někdy ovlivňují zasloužené problémy a někdy i zcela nezasloužené problémy vedoucí až k tomu, že se zisky změní ve ztráty. A ztrátově se podnikat nedá, to dá rozum.

eura mince

Podnikatelé tedy pracují a doufají, že na tom něco vydělají. Že budou mít takové příjmy, aby si vystačili, aby zaplatili, co se zaplatit má, a navíc se jejich byznys pokud možno rozvíjel. Ale pak je může lehce něco zaskočit a začíná být zle. A jestli jsou tu problémy s financemi, je nejednou potřeba sehnat pro svou firmu nějakou podnikatelskou půjčku.

Jenže ani to nebývá vždy hračka. Sehnat půjčku totiž znamená dokázat jejímu poskytovateli, že také dostane své peníze zpět. Protože na tom poskytovatelé půjček samozřejmě ve svém vlastním zájmu trvají. A doložit takové příjmy, které budou stačit na splácení, stejně jako mít registry dlužníků, jimiž se lze pyšnit, není mnoha podnikatelům souzeno.

eura mince

A tak mnoho podnikatelů hledá benevolentní poskytovatele půjček, jimž případné menší nedostatky nevadí. A koho při takovém hledání nalézají? Obvykle nebankovní společnost. Protože u té se nabízí americká hypotéka bez registru, a ta se díky odlišné garanci splácení poskytuje daleko více žadatelům, a to i těm problematičtějším. Vždyť kdo by nepůjčil někomu, kdo bude za půjčené peníze ručit zástavou nemovitosti? To je záruka, o jaké se nepochybuje. A když nejsou pochybnosti o záruce, půjčí tu výhodně komukoliv. Protože dlužník svůj závazek splatí. A v nejhorším případě se k tomu využije jeho zastavená nemovitost.

Takže se podnikatelům někdy nedaří, ale to neznamená, že jsou odsouzeni ke krachu.