Může nám koníček pomoci i v běžném životě?


Každý z nás má nějakého koníčka. A asi není třeba říkat, že je to skutečně dobré pro naši psychiku. Ovšem jelikož jím trávíme mnohdy hodně času, jistě bychom byli rádi, aby byl také užitečný, tedy abychom jej využili i v běžném životě. To však není prakticky možné. Nebo ano?

 

Zde samozřejmě záleží na tom, o jaký koníček se jedná, ovšem pokud jsme v něm skutečně dobří, pak užitečný může být v podstatě každý z nich. Zdaleka nejlepším příkladem je zde kutilství. Pokud se věnujeme jemu, můžeme provádět nejrůznější opravy a úpravy na našem domě či bytě sami. Tím nejen ušetříme peníze, ale také zajistíme, že vše bude skutečně podle našich představ.

 

nářadí v běžné dílně

 

Ovšem není to ani zdaleka jediný příklad. Můžeme například tvrdit, že malování je k ničemu. Pokud jsme v něm však skutečně dobří, můžeme svá díla prodat, mnohdy dokonce za skutečně velké částky. A v dnešní době, kdy peněz není nazbyt, je to rozhodně velké plus. Podobně je na tom sběratelství. Pokud se nám podaří ukořistit nějaký vzácný kousek, pak jej můžeme po nějakém čase prodat se skutečně velkým ziskem. Jedná se zde v podstatě o jednu z forem investic, a je jen na nás, jakým způsobem ji využijeme.

 

i hudba může být koníčkem

 

Zde je však potřeba si uvědomit, že jen málokomu z nás se podaří svého koníčka takto zúročit. V první řadě v něm totiž musíte být skutečně velmi dobří, a to se týká skutečně jen malé části populace. Je totiž potřeba nejen talent, ale také mnoho hodin tvrdé práce a dřiny, než se dostanete na takovou úroveň.

 

Je pak otázkou, zda je koníček na takovéto úrovni pro nás stále ještě koníčkem, nebo zda se již jedná v podstatě o další zaměstnání. Pro většinu z nás totiž platí, že koníček by měl zůstat jen koníčkem. A od toho se nečeká, že nám kromě zábavy bude přinášet ještě cokoliv jiného – a to je dobře. Ukazujeme tím, že i zdánlivě zbytečná činnost má smysl, alespoň pro naše psychické zdraví.